18 май 2006

Задачка обиколила ICQ/IRC/...

Задачка от новите учебници:

Куче тича със скорост 10 км в час и носи кутия с 10 DVD диска от по 4,7 GB всеки. Ще достави ли данните по-бързо от мрежа Fast Ethernet (100 Mb/s) на разстояние 8 км?

Решение:

Обемът на информацията е 47 GB (10x4.7), ако, да кажем, сте ползвали overburning.
На кучето ще му трябват 48 минути да пренесе информацията.
На Fast Ethernet-а при максимална скорост без пропадания в мрежата (което не ми се вярва, питайте TS team) би трябвало информацията да се предаде с около 12 MBytes/sec, т.е. 45 GB/h. Следователно, информацията ще бъде предадена за около 63 минути и изглежда, че е по-добре да бъде предадена с куче.
Но ако крайната цел е информацията да е на хард-диска, към времето на кучето трябва да прибавим и времето за прехвърляне на информацията от DVD на хард-диска.
За целта ще приемем, че смяната на DVD се извършва от опитен потребител като Симо за 5-6 секунди (а от Ferrari сменят 4 гуми за толкова време). Т.е. за смяна на 10 DVD-та отива още 1 минута... Така между кучето и мрежата разликата вече е само 14 минути в полза на кучето. Но дори и на най-бързото DVD-устройство са му нужни около 2-3 минути на диск, с което кучето изостава значително.
Като се добавят разходите за DVD-записвачка, консумативи, дресировка и храна на кучето, ясно е, че по-разумното решение е да си ползвате мрежата.
Което обяснява и защо още нямаме куче

Няма коментари: